OPMAKEN VAN ATTESTEN EN PLANNEN


Verkavelingsaanvraag/ omgevingsvergunning


Bij het splitsen van een grond in verschillende loten, waarbij u minstens één lot wilt verkopen als bouwgrond, is er een omgevingsvergunning  nodig voor het verkavelen van gronden. Deze vergunning geeft de toekomstige koper de zekerheid om te mogen bouwen op het betreffende perceel. Deze aanvraag gebeurt door ons via het digitaal omgevingsloket. 


  1. Er wordt een opmeting uitgevoerd van het huidige perceel. 
  2. Een verkavelingsontwerp op basis van de wensen van de klant en gemeente wordt opgesteld. 
  3. Het verkavelingsdossier wordt ingediend.
  4. Het verkavelingsdossier wordt volledig en ontvankelijk verklaard.
  5. Er wordt een openbaar onderzoek opgestart van 30 dagen. Burgers hebben nu de tijd om bezwaar in te dienen.
  6. Bij een gunstige beslissing zal er een mededeling aangeplakt worden gedurende 30 dagen.

Aanvraag stedenbouwkundig attest


Een stedenbouwkundig attest geeft een potentiële koper meer zekerheid over de bouwmogelijkheden op een bepaald perceel, daar mondeling verkregen stedenbouwkundige informatie geen juridische waarde heeft. Het attest wordt door ons opgesteld en ingediend bij de betrokken gemeente. 


Een attest is nog geen uiteindelijke vergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Het attest en de daarin opgelegde voorwaarden blijven 2 jaar geldig.  


Prekadastratie


Afsplitsing entiteit gebouw

Wanneer u in een appartementsgebouw een appartement wilt verkopen, maar dit nog geen eigen kadastrale nummer heeft, dient er een prekadastratie uitgevoerd te worden. Hierbij zal het onroerend goed worden opgemeten en een splitsingsplan worden opgesteld, alsook de berekening van de quotiteiten (1000sten). Dit wordt ingediend bij de AAPD tot verkrijgen van identificatienummer plan en gereserveerde kadastraal perceelsnummer(s).

Afsplitsing deel van perceel

Wanneer u een deel van een perceel bij wilt kopen, dient er een nieuw kadastraal perceelnummer toegekend te worden. Na opmeting van het huidige perceel wordt er een splitsingsplan opgesteld. Dit wordt ingediend bij de AAPD tot verkrijgen van identificatienummer plan en gereserveerde kadastraal perceelnummer. 

Gemene muurovername


Een gemene muur is een muur die op de scheidingslijn van 2 aanpalende percelen staat en die, in gedwongen mede-eigendom, toebehoort aan de eigenaars van de zo gescheiden erven. 


Bij de inbezitneming van een scheidingsmuur moet u een overnameprijs betalen. Deze wordt door ons bepaald. De overname moet ter registratie worden aangeboden bij de FOD financiën. Hierop moet u registratierechten betalen.


Opmaak rooi- en onteigeningsplannen


Een rooilijn is een grens tussen een openbaar domein en privé-eigendom. Een rooilijn kan vastgelegd worden wanneer er veranderende infrastructuurwerken gepland zijn. Dit kan soms samengaan met het opstellen van onteigeningsplannen.

Opname in vergunningsregister


Een constructie waarvoor geen bouwvergunning werd afgeleverd, kan als legaal worden beschouwd als ze werd opgericht vooraleer er een vergunningsplicht was (voor 1962). Door het aanleveren van voldoende bewijsmateriaal (foto's, mutatieschetsen, notariële akte, ...) zal het gemeentebestuur oordelen of dit volstaat om het gebouw in het vergunningenregister op te nemen. 

Share by: